יום שבת, 6 באפריל 2013

אז מה עדיף זכויות יוצרים או זכות הציבור לדעת?

נניח שאתם עורכי אתר חדשות אינטרנטי במדינת ישראל. ונניח שאתם מקבלים ידיעה מהימנה ואפילו מעניינת שנראית רלוונטית בשביל לפחות 250,000 איש בישראל, אשר סביר להניח שחלק גדול מהם קוראים את האתר שלכם. האם הייתם מפרסמים את הידיעה? סיכויים מאוד גבוהים שכן.
אם כך, מדוע אף גוף תקשורתי ראוי לציון, לא דיווח השבוע על ההחלטה  של ספקיות האינטרנט בישראל לחסום את האתרים Gozaln.me ו-Nako.me בפני הגולשים? שוק התקשורת בישראל 2013, דברים שקרו באמת.

הסיפור הנידון, הוא עוד פרק מהמלחמה הבלתי נגמרת בין משתמשי הרשת, הצמאים לתוכן בלתי נגמר ובחינם לחברות ההפקה, זכייני השידורים וגופי התקשורת אשר מספקות את התוכן הזה ורוצות להגן על הרווחים שלהם ועל זכויות היוצרים שהן רכשו בעמל רב. בפרקים הראשונים של המלחמה הזו, הפכה ישראל לגן עדן של הורדות בלתי חוקיות של סרטים, סדרות ומה לא. אתרים רבים שסיפקו בחינם את מה שחברות הכבלים ורשתות הקולנוע גובות עליו מחיר, הפכו את ישראל למעצמה בתחום.במקביל למלחמה החומרה שמנהלות רשתות בעולם כנגד אתרי שיתוף הקבצים (MegaUpload  הוא הדוגמא הטובה לכך), הוקם בישראל גוף בשם זיר"ה (זכויות יוצרים ברשת האינטרנט) אשר חרט על דגלו להילחם בתופעה באמצעים משפטיים. תוך שנה מיום הקמתו (2011) הצליח זיר"ה להוריד ולחסום כמעט את כל אתרי הצפייה הישירה בישראל ואת האתרים אשר מספקים קישורים להורדות. אבל, במלחמה כמו במלחמה ברשת נותרו כמה אתרים שעדיין מספקים את השירות ועליהם זיר"ה לא הצליחה לשים יד - עד השבוע...
האתרים Gozlan.me (צפייה ישירה) ו-Nako.me (קישורי להורדות) הם כיום האתרים המובילים ברשת דרכם ניתן לצפות בסרטים ובסדרות באופן בלתי חוקי. הערכה היא כי בשני האתרים האלו, הנמצאים לכאורה, בבעלות משותפת (כנראה של אלירן גוזלן), צופים במהלך יום כרבע מיליון גולשים.  האתרים הללו, נחסמו השבוע על ידי לאחר שצו בית משפט קבע כי "אתרים אלו פוגעים בזכויות היוצרים ועוברים על החוק" (הצו הוצא בעקבות עתירה של ארגון זיר"ה). 
זאת אומרת, שמי שניגש לאתרים אלו, לא יוכל לצפות בהם, לא משום שהם הורדו מהרשת, אלא משום שספקיות האינטרנט (HOT, בזק בינלאומי, נטוויזון, אורנג' ועוד) החליטו שהן יכולות, ע"פ צו בית המשפט הנ"ל, לחסום את האתרים ולמנוע את זכות הציבור מלגשת אליהם. לצורך העניין, אם אגלוש מחו"ל - כמובן שאוכל לגשת לאתר, כי האתר לא ירד אלא פשוט נחסמה הגישה אליו דרך ספקיות האינטרנט הישראליות (דרך-אגב, לא כל הספקיות חסמו את הגישה, אלא רק הגדולות שבהן).
 עד כאן קיצור הדברים שקרו ומכאן לשאלות שיש לשאול בעקבותיהם:
הראשונה, איך יכול להיות שספקיות האינטרנט  בישראל מטילות צנזורה על אתרי אינטרנט בשם ההגנה על זכויות היוצרים ובכך פוגעות בזכות הציבור לגישה למידע? הרי באותה מידה אפשר להוריד את יוטיוב אם הוא יפר זכויות יוצרים של זמר מסוים (עוד יש לציין כי ע"פ תקדים העבר חסימה כזאת אינה חוקית). אז נכון שהאתרים מפרים זכויות יוצרים, אבל מי נתן לגיטימציה לHOT ובזק בינלאומי לחסום אותם? (האם הם חוסמים כל אתר שעושה משהו בלתי חוקי?!)
השאלה השנייה היא כמובן השאלה שבכותרת, איך אף גוף תקשורתי ראוי לציון בישראל לא דיווח על-כך. האם הסיפור הזה, שמשפיע על המון גולשים עד כדי כך לא רלוונטי ומעניין בשביל לקבל ידיעה במדורי האינטרנט של YNET, וואלה, גלובס, NRG, כלכליסט, הארץ, דה-מרקר ודומיהם? למה המקום היחיד שניתן לשמוע בו הדים לסיפור הוא המזבלה?.

והתשובות לשתי השאלות מצויות כמובן במבנה הבלתי הגיוני בעליל של שוק התקשורת בישראל. שהרי, בזק בינלאומי, שמספקת את האינטרנט, וYES, שמשדרת את הסדרות והסרטים המדוברים וזכויותיה נפגעות, נמצאות תחת אותה בעלות ומשתפות פעולה עם וואלה והארץ בפרסום התוכן השיווקי שלהן. HOT מספקת אינטרנט, משדרת סדרות וקונה נתח פרסומי מ-YNET. השוק פה כל-כך קטן וכל-כך מעורבב זה בזה עד שכול הצדדים המעורבים בסיפור מייצגים פשוט את האינטרס שלהם וכל זה, על חשבון האינטרס של הציבור אשר משלם להם ממיטב כספו. לכל גוף שהוזכר כאן עדיף להשתיק את הפרשה ולהתעלם ממנה, ככה אף אחד לא ישאל שאלות והכסף ימשיך לזרום לידיהם של בעלי המניות. ובגלל זה כמובן, איש מאיתנו לא ישמע על זה כלום..

לסיפור הזה אין סוף אופטימי, לפחות לא כרגע. Gozalan.me ו-Nako.me (שחשוב לציין, גם הם לא תמימים, בלשון המעטה) עלו לרשת תחת דומיין (כתובת אינטרנט) אחר עד שיחסמו גם אותם. מן הסתם, הסיפור יגיע גם לבית המשפט אבל אנחנו צרכני האינטרנט, תמיד צריכים לזכור, שבדומה למדינות נאורות כמו סין איראן, גם אצלנו היד הלא נכונה יכולה להיות לפעמים על השאלטר.

Nako.me - זה לא כ"כ נעים לראות אתר סגור
Deniro.me - הבית החדש של גוזלן. עד להודעה חדשה   

 

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה